Kurs


Farging av garn

Kursholder: Laila Henriksen.

Tid og sted: 10.00–12.45 på skolekjøkkenet, Hammartun skole

Pris: kr. 750 (inkl. festivalbillett) + utgift til materialer som betales direkte til kursholderen

Om kurset:
Dette kurset passer for deg som vil lære å farge garn med syrefarger i teknikker som gir semisolide, fargeskiftende, gradient og spettete garn. Vi går igjennom forberedelser til farging, utsyr, fargeplanlegging og sikkerhetsrutiner. Kursholder selger materialerpakker, og du drar fra kurset med 200 gram lekkert, egetfarget garn! kurset passer for deg som vil lære å farge garn i teknikker som gir fargevarierende, gradiente og spettete garn. Vi går igjennom forberedelser til farging, som hesping og knyting av garn, fargeplanlegging og sikkerhetsrutiner. Du drar fra kurset med 200g lekkert, egetfarget garn! 

Om Laila Henriksen:
Laila er innehaver av Værbitt garn, en liten garnbutikk i Oslo som spesialiserer seg på kortreist, norskprodusert garn. Værbitt er også et håndfargeri, og en tilbyder av kurs innen garngfaring og strikketeknikk. farger garn som hun selger i garnbutikken sin på Grünerløkka.


Lær og stoppe! Reparasjon av strikkeplagg

Kursholder: Louisa Bond.

Tid og sted: 10.00–12.45, Salongen, Kulturhuset Banken

Pris: kr. 750 (inkl. festivalbillett)

Om kurset:
Lær hvordan du tar vare på dine strikkeplagg. Ta med et tynnslitt eller hullete strikkeplagg du vil stoppe, og få hjelp til å komme i gang! 

I dette kurset går vi gjennom tre ulike stoppeteknikker, fra enkel veve-stopping, til forsterkning og strikket lapp. Vi snakker om når de ulike teknikkene egner seg best, og hva man trenger for å sette i gang.Du får mulighet til å prøve stoppeteknikkene underveis, og du får hjelp til å komme i gang med stoppingen av ditt eget strikkeplagg. 

Bli med på en koselig stund hvor vi reparerer sammen!

Ta med: 
Ta med et tynnslitt eller hullete strikkeplagg du vil stoppe, for eksempel en strikket vott, ullsokk eller kofte. Ta også med en prøvelapp stor nok til å prøve ut de tre stoppeteknikkene som gjennomgås.

Materialer og utstyr vil være tilgjengelig for låns, men ta med eget garn til stopping, stoppenåler og annet utstyr om ønskelig.

Om Louisa Bond: 
Louisa startet bloggen Worn Values i 2016 for å utforske sakte mote og jobbe seg mot en mer bærekraftig garderobe. Til daglig jobber hun på Heimen Husfliden i Oslo og for reparasjonsbedriften Repairable. Hun ser reparasjon og stopping som en praktisk nødvendighet, men like mye som en kreativ utfordring. Å reparere er en feiring av levd liv og tidens tann – og enkle redskaper er alt som skal til.

Nettside: www.wornvalues.com

Instagram: @wornvalues


Kontstrikk

Kursholder:
Solveig Orstad Teigen, Fron husflidslag

Kurs 1
Tid og sted: 10.00–12.45, Festsalen, bak scena, Kulturhuset Banken


Pris: kr. 750 (inkl festivalbillett)

Kurs 2
Tid og sted: 15.00–18.00, Festsalen, bak scena, Kulturhuset Banken


Pris: kr. 750 (inkl festivalbillett)

Om kurset:
Kontstrikk  - kan vere enkel sylinder so til dømes pulsvarmar og panneband , eller  forma som vesker av forskjellig slag, til meir kompliserte produkt som body.

Dette kurset er primært for dykk som ikkje har strikka kont før, men også for strikkarar som vil lære meir om teknikken.
Når ein strikker kont er det lurt å strikke vekselvis med høgre og venstre hand.  Det blir vektlagt, saman med ymse prinsipp. 

Ta med til:
Pulsvarmar: 2 fargar ullgarn og buepinnar eller strømpepinnar som høver til garnet. 
Øyrevarmar: 2 fargar ullgarn og liten rundepinne.
Liten pung:  Litt tjukt bomull-, lin- eller silkegarn og buepinnar eller strømpepinnar som høver til garnet.

Om Solveig Orstad Teigen:
Solveig strikka sitt første plagg i kontstrikk først på åttitalet. Sidan har ho brukt teknikken jamt og trutt.  Solveig har formell utdanning som vevlærar, men har strikka sidan ho var lita jente.  Når ho strikkar kan ho bruke andre sine oppskrifter som inspirasjon, men likar å forme  eigne produkt. Mange oppskrifter til desse er å finne på websida www.strikketeigen.com.


Nålebinding

Kursholder: Kari Anne Ringen Lunke, Lillehammer husflidslag.

Tid og sted: 15.00–18.00, Salongen, Kulturhuset Banken

Pris: kr. 750 (inkl. festivalbillett)

Om kurset:
Nålebinding er en av de eldste trådteknikker vi kjenner, flere tusen år gammel. Det eldste funnet i Norge er «Oslovotten» som antas å være fra det ellevte århundre. Strikking kom til Norge på 1500-tallet, og ble mer og mer vanlig fram til 1700-tallet. Etter hvert ble da nålebinding utkonkurrert.

Ta med:
Hvis deltakerne ikke har nål fra før, kan det kjøpes eller lånes på stedet. Ta med ullgarn, gjerne litt tjukt, f.eks. vamsegarn. Det bør helst ha litt lys farge, da er det lettere å se stinga.

Kari Anne: "Jeg lærte nålebinding for ca. 25 år siden, og finner stadig flere ting å bruke den til. Det vanligste er vel luer og votter, men jeg har også laget bl.a. skjerf, mobiletui, pannebånd, tunika og genser. Jeg synes teknikken er en arv fra våre formødre som bør føres videre, og brenner for at flere skal få kjennskap til den. Mange synes det er vanskelig til å begynne med, men med øvelse sitter det i fingrene. Det krever ikke mye redskap, bare ei nål av tre eller bein. Da trådene skjøtes etter hvert, er det en fin måte å bruke rester på." 


Pjoning

Kursholder: Bjørg Schultz

Tid og sted: 10.00–12.45, Tekstilrom, Hammartun skole

Pris: kr. 750 (inkl. festivalbillett)

Om kurset:
Lær å pjone mønster i rett og vrang, og to-farga mønster. Vi pjoner også "feil" vei. Øking og felling som del av mønsteret kommer vi også innom. Alle kan delta. Det er en fordel å ha erfaring med andre masketeknikker som strikking og hekling.

Ta med:
Ullgarn til prøvelapper. Vamsegarn eller tilsvarende. Pjonekrok kan lånes eller kjøpes.

Om Bjørg Schultz: 
Bjørg bor i Vågå og er husflidshåndverker. Hun lager småplagg som luer, vottar, skjerf med meir. Ho ønskjer å bruke material som ikkje har skadd miljøet på vegen mot ferdig produkt. Det aller meste er laga av spælsau-ull frå naboens sauer. Teknikken er mest hakking og pjoning, men og strikking. Har firmaet Mangesysleriet som også lager tekstilreidskap som hakkepinnar og pjonekrokar i tre.


Hakking

Kursholder: Bjørg Schultz

Tid og sted: 15:00–18:00, Tekstilrom, Hammartun skole

Pris: kr. 750 (inkl. festivalbillett)

Om kurset:
Du lærer å rundhakke. Lær å hakke rundt med så mange mønster som vi rekker. Øking og felling som del av mønsteret kommer vi også innom. Alle kan delta. Det er en fordel å kunne vanlig hakking, men å ha mye erfaring med andre masketeknikker som strikking og hekling kan også være nok.

Ta med:
Ullgarn til prøvelapper, gjerne litt fast spunnet. Hakkepinner kan lånes eller kjøpes.

Om Bjørg Schultz:
Bjørg bor i Vågå. Hun er husflidshåndverker og lager småplagg som luer, vottar, skjerf med meir. Ho ønskjer å bruke material som ikkje har skadd miljøet på vegen mot ferdig produkt. Det aller meste er laga av spælsau-ull frå naboens sauer. Teknikken er mest hakking og pjoning, men og strikking. Har firmaet Mangesysleriet som også lager tekstilreidskap som hakkepinnar og pjonekrokar i tre.